Arkiv – Monica Jonsson
845
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-845,stockholm-core-2.0.5,select-theme-ver-6.4,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,smooth_scroll,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Webbradio-arkiv Monica Jonsson

Hälsoäventyr – senior

Monica arbetar som sjukgymnast. Hon har lång erfarenhet av att vägleda människor i rehabilitering vid sjukdom eller skada men också i ett hälsofrämjande perspektiv, för att må bra.

Hon säger: Jag betonar just vägledning. För att nå sina mål är förutsättningen att det finns en egen drivkraft. Som sjukgymnast kan jag ”bara” bistå med kunskap, erfarenhet och massor av inspiration.

Kanske är det för att jag själv blivit äldre men jag har nog alltid haft en särskild känsla för människor med livserfarenhet och som har mycket att berätta. Jag har helt enkelt ett särskilt intresse för äldre och åldrande.

I mina program lyfter jag begreppet HÄLSA från olika perspektiv, för att må så bra som möjligt långt upp i åren. Lyssna! Låt dig inspireras! Och jag vill gärna ta del av din erfarenhet.

Här kan du lyssna på Monica Jonssons senast sända program. De finns tillgängliga med musik i 4 veckor efter sändningen. Längre ner hittar du äldre program utan musik.

17 februari 2021

Gäst: Jacke Sjödin

Tema: Ett gott skratt förlänger livet

Presentation: När revyartisten Jacke Sjödin som så många andra artister fick alla sina uppdrag avbokade på grund av Corona, hittade han en ny nisch. Numera är han också känd för alla sina fyndiga sånger om Corona som rullat ut i Sociala media.

Här berättar han bland annat hur han ”får till det”. Vi reflekterar över vad det gör med oss när vi inte kan mötas och skratta tillsammans. I programmet pratar jag också om annat som får hjärtat att slå lite snabbare. Om vikten av att träna kondition.

14 april 2021

Gäst: Alfhild Lennerbrandt

Tema: Resurs i livet

Alfhild har kommit upp i mogen ålder. Hon är 85 år och lever fortfarande ett fysiskt aktivt liv. Inte som förr förstås, men utifrån sina förutsättningar. Genom livet har fysisk aktivitet/träning varit en viktig resurs för henne. För att må bra … både i livets med- och motgångar.

I programmet intervjuar jag Alfhild och hennes sjukgymnast på företaget Rehabresurs i Uppsala. Och så blir det en hel del om den härliga våren.

26 maj 2021

Gäst: Johan Holmsäter

Tema: Friskvårdsrebell

Johan Holmsäter tog initiativ till och grundade idrottsrörelsen Friskis och Svettis. Nu har han skrivit en bok, Friskvårdsrebellen. Där berättar han bland annat om sin uppväxt som maskrosbarn och hur det gick till när denna folkrörelse, Friskis och Svettis växte fram på -70 och 80-talet.

Vi samtalar om hälsoutmaningar då och nu, om Friskis och Svettis framväxt och lite om hälsa på äldre dagar.

Och så en uppmaning till oss var och en … att vara lite rebelliska mot oss själva, för hälsans skull.

17 mars 2021

Gäst: Canilla Enskär

Tema: Längtan

Canilla Enskär är jazzsångerska som inte heller kunnat stå på scen eller medverkat i event under det här ”coronaåret”. Hon LÄÄÄNGTAR ut!!! I programmet spelar vi några sånger med Canilla. Hon berättar varför hon började sjunga jazz och vi reflekterar över just längtan. Är det viktigt för vårt välmående att ha något att längta till?

28 april 2021

Gäst: Eleonor Schütt och Edvard Wistedt

Tema: Ett gott liv – Det handlar om mat

Presentation: Vad är viktigt att tänka på när det gäller mat, när vi åldras och blir äldre? Det berättar Eleonor Schütt, som tillsammans med kollegor på Hushållningssällskapet har tagit fram en digital applikation (en app) med recept, tips och råd om mat som är bra för alla, men särskilt riktad till seniorer.

Edvard Wistedt var med i Sveriges mästerkock 2020. Han berättar om sin resa i det programmet och förstås om god, härlig vårmat.

Här kan du lyssna på Monica Jonssons tidigare sända program utan musik. Musiken har tagits bort på grund av att musikrättigheterna inte tillåter att musiken spelas under längre tid än 4 veckor efter första sändningen.